Dizajn

Fenomeni Facebooka novi kamp za Menlo Park dizajnirao Frank Gehry

Fenomeni Facebooka novi kamp za Menlo Park dizajnirao Frank Gehry

Facebook je spreman da razbije novi divovski kampus u Menlo parku, za smeštaj 2800 zaposlenih do početka 2013. Dizajn novog produžetka HQ-a izradio je poznati arhitekt Frank Gehry, koji ima istoriju dizajniranja ikonskih zgrada. Gehrys kreacije obično čaroliju čaroliju - Guggenheim muzej u Bilbauu koji je dizajnirao uzrokovao je primjetno povećanje prihoda od turizma u gradu, jer su se ljubitelji arhitekture iz cijelog svijeta slijevali i pitali čudo. Tehnološki behemoti koji angažiraju arhitekte zvijezda koji dizajniraju svoje urede nisu ovih dana nečuveni i mi smo jednako uzbuđeni kao i oni kad vidimo što ove velike investicije donose. Zuckerbergov entuzijazam projektom je očigledan u njegovim riječima:

Ideja je napraviti savršen inženjerski prostor: jednu divovsku sobu koja može smjestiti hiljade ljudi, sve dovoljno blizu da zajedno sarađuju. To će biti najveći otvoreni tlocrt na svijetu, ali imat će i dosta privatnih, tihih prostora. Krov zgrade bit će park koji se stapa s zajednicom dugom pješačkom stazom, poljem i puno mjesta za sjedenje. Izvana će se činiti kao da gledate brdo u prirodi.

  • 1 |

  • 2 |

  • 3 |

  • 4 |

  • 5 |

  • 6 |

  • 7 |

  • 8 |

Besplatna ažuriranja putem e-pošte ili Facebooka

... I BESPLATNO OVAJ KNJIGU


Everett Katigbak, menadžer za dizajn okoliša u Facebooku, jučer je objavio planove za širenje kampusa objavom na Facebooku:

U svakom koraku planiranja nove zgrade, Frank je vodio računa o našoj inženjerskoj kulturi. To će biti velika, jednosobna zgrada koja pomalo podsjeća na skladište. Baš kao i sada, svi će sjediti na otvorenom sa stolovima koji se mogu brzo prebacivati ​​dok se timovi formiraju i razdvajaju oko projekata. Bit će kafića i puno mikro-kuhinja sa grickalicama, tako da nikad ne morate biti gladni. A mi ćemo napuniti zgradu razlaznim prostorima kaučima i pločama kako bismo vam olakšali odlazak od stola.

Također smo posvetili isto toliko pažnje i spolja. Eksterijer uzima u obzir lokalnu arhitekturu tako da se dobro uklapa u okolinu. Sadimo tonu drveća na terenu i još više na krovu vrta koji pokriva čitavu zgradu. Sirov, nedovršen izgled naših zgrada znači da ih možemo konstruirati brzo i s velikim naglaskom na to da budu ekološki prihvatljivi. Naravno, mi ćemo održavati naš trenutni kampus i koristiti podzemni tunel da povežemo dva.

Ljubaznošću slike: Facebook Frank Gehry

Povezano:
Trenutno sjedište Facebooka
Novo predloženo sjedište kompanije Apple


Pogledajte video: Facebook Unveils Plans for New Campus I Fortune (Oktobar 2021).