Dizajn

Dizajn tropske kuće sa unutrašnjim dvorištem

Dizajn tropske kuće sa unutrašnjim dvorištem

Kuća 7 × 7 je tropski životni prostor koji su zajedno sastavili IZ Architects, za jednu žensku vlasnicu kuće. Na dizajn kuće utjecala je njegova lokacija u Danangu, centralnom obalnom gradu Vijetnama u kojem se klima dramatično mijenja između sezona sunčanog i kišnog razdoblja i svake godine vidi tropske oluje. Od tima se tražilo da stvori fleksibilan prostor za povezivanje koji će odražavati način života ovdje, gdje lokalni ljudi vode otvorenu i prijateljsku egzistenciju pod utjecajem budizma. Vodeći arhitekt razgledao je male seoske kuće oko primorskog sela Vijetnama i bio je inspirisan njihovim skromnim i zen životnim prostorom.

  • 1 |
Prekrasno živo stablo nastanjuje svjetlosnu prazninu uz stubište i pruža pogled na mnoge sobe u domu. Međusobno povezane sobe bile su oblikovane tako da u kući izazovu osjećaj bliskosti i protoka energije. Bio je to jasan susret umova arhitekta i vlasnika kuća, jer oni žele izgraditi efikasnu, ekološku i prijateljsku kuću, koja bi iskoristila prirodne osobine regije.

  • 2 |
Lučni izrez na bočnoj strani okvira dopire do grana drveća, koje traže prirodnu sunčevu svjetlost. Izloženi zid od opeke čini toplu i teksturiranu pozadinu kontrastnom zelenom lišću drveća. Unutar dnevne sobe, dekor je drvenog tona i sirovog betona. Bijeli stolovi za gniježđenje stoje na vrhu dijela ukrasne pločice, koji unosi malo uzorka i boje u dnevni boravak. Siva naglašena stolica u dnevnoj sobi odjevena je svježim plavim jastučićem.

  • 3 |
Nalazimo ponavljanje uzorka pločica u dvorištu hodnika, ovoga puta pokrivajući skup stepenica odvojenih od glavnog stubišta. Pridruženi korak formira se kao dio sadnice za beton koja drži stablo u zatvorenom. Drvo pomaže da se mali kućni interijer osjeća veće i prozračnije, te povezuje dva kata kuće.

  • 4 |
Na prvi pogled se čini da otvoreni slojevi drvenih stubišta slobodno lebde do prvog kata.

  • 5 |
Prirodno sunčevo svjetlo odozgo igra na betonsko dvorište.

  • 7 |
Široko postavljeni vretena održavaju izgled otvorenim i prozračnim.

  • 8 |
Kuhinja s kuhinjom u obliku slova L zauzima jedan ugao dnevnog boravka u prizemlju. Radna ploča od bijelog mramora nailazi na šank za doručak od punog drveta koji gleda na dvorište.

  • 9 |
Kuhinja u obliku slova L s poluotokom također gleda na još jednu prazninu u dvorištu sa sadnjom iza područja sudopera. Blagovaonska klupa pričvršćena je na strop na jednom kraju; opremljena je drvenim kuhinjskim stolicama s jedne strane i klupom za objedovanje na drugoj strani kako bi se omogućilo puno prostora za društvo.

  • 10 |
Poznata plavo-žuta oker pločica s uzorkom čini kuhinjsku plohu ispod banke otvorenih kuhinjskih polica i polica za suđe.

  • 11 |
Plan kuće uključuje dva bunara koja omogućuju hladan povjetarac i prirodnu sunčevu svjetlost da se filtriraju u kuću. Klimatske izazove riješila je i činjenica da je površina mjesta vrlo mala, a tri strane kuće skrivene su od elemenata.

  • 12 |
Spavaća soba ima pojednostavljenu i svježu shemu uređenja, koja je prilagođena regiji.

  • 13 |
Skup unutrašnjih prozora otvora se otvara prema unutrašnjem dvorištu, pružajući pogled na najviše grane stabla stana.

  • 14 |
Unutrašnji prozor povezuje prostor spavaće sobe sa donjim dijelom kuće. Drvene rolete čine slikovitu pozadinu malom prostoru za sjedenje, koji je opremljen naglašenom stolicom za noge i stolom za noge te malim bočnim stolom.

  • 15 |
Skup figurica postavljen na policu ispod zidane televizije prikazuje drevnu direktivu "Ne govori zlo, ne slušaj zlo, ne vidi zlo". Drveni ormarići su opremljeni otvorenim policama za odlaganje. Vrata unutar spavaće sobe vode u pripadajuću kupaonicu.

  • 16 |
Unutar kupaonice ukrasne bijele letvice puštaju sunčevu svjetlost iz svjetlosne praznine smještene unutar građevine - što je isto svjetlosno dobro koje je smješteno u biljci iza kuhinjskog sudopera dolje. Zidna isprazna jedinica ima policu za ručnike od svijetlog drveta, prekrivenu glatkim bijelim mramorom. Odgovarajuće ogledalo u drvetu obuhvaća zonu pranja. Zid ispraznosti kupatila vraća se na pomoćnu sobu na katu.

  • 17 |
Tuš kabina odvaja zonu za pranje koja uključuje stajalište za tuširanje i kadu s vlastitom glavom za tuširanje nad kupaonicom. Teksturirane sive pločice za kupaonicu prekrivaju sve zidove izvana i izvana iz mokre zone i prekrivaju bočno ugrađenu kadu.

  • 18 |
Različite ugradne rasvjete osvjetljavaju dom. Uplivači su fokusirani na dvorišno drvo zbog dramatičnog efekta.

  • 19 |
Blagovaonica u kuhinji potpuno se otvara prema dvorištu, pružajući najprostraniji učinak. Betonski podovi se protežu bez ikakvih dvaju prostora, a drvena boja obojena medom dodatno objedinjuje područja. Vrata iza stubišta vode do garderobe dolje, idealne za goste. Druga vrata desno vode do skladišta. Luk omogućava pristup svetlosnoj praznini koja je dom smeštaju kuhinje.

  • 20 |
Uprkos upotrebi sirovina i tvrdih ivica u unutrašnjosti, dom ima toplu i ugodnu atmosferu.

  • 21 |
Vanjski bijeli beton odgovara bijelim zidovima iznutra.

  • 22 |

  • 23 |

  • 24 |

  • 25 |


Preporučeno čitanje: 51 Očaravajuće dvorišne dizajne zbog kojih nas sve ne zanima


Pogledajte video: Kliznim vratima do prostranog enterijera u malom stanu (Septembar 2021).