Dizajn

Klavirski studio promijenio je sklad u mikro stan od 17,6 kvadratnih metara u Tajvanu

Klavirski studio promijenio je sklad u mikro stan od 17,6 kvadratnih metara u Tajvanu

Bivši studio klavira u Tajvanu, Tajvan, prošao je kompletan remont, u rukama kreativnog tima A Little Design. Prostor je pretvoren u mikro stan od 17,6 kvadratnih metara koji sadrži unutrašnjost u potpunosti ispunjenu ugradbenim namještajem. S visinom stropa od 3,4 metra i betonskom gredom koja prolazi širinom stana, raspored je bio strogo ograničen Iako vlasniku ne treba veliki stan, prije nego što je redizajniran, jedinica od 17,6 kvadratnih metara bila je premala da bi stala i na kraljičin krevet, životni prostor i dovoljno prostora za skladištenje, rekao je vodeći arhitekt Szumin Wang. Čitajte dalje kako biste vidjeli kako je tijesni restriktivni prostor postao ugodan ugodan dom.

  • 1 |
  • Fotograf: Hej, sir
Vlasnica kuće ovog mikro stana ima prometnu karijeru koja zahtijeva da često putuje, a povremeno i živi u inostranstvu na kraće vremensko razdoblje. Kad je ovdje u Tajpeju, ona cijeni kratko putovanje kroz veći životni prostor. Uprkos svojoj maloj veličini, ovo je mjesto rekonfigurirano tako da uključuje sve osnovne stvari u praktične razmjere. Shema uređenja pomaže da mali prostor također dobro teče, s umirujućom kohezivnom paletom namještaja i podova s ​​glatkim efektom drveta, svježim bijelim zidovima i fasciklima za odlaganje te pametnim svijetlosivim akcentima.

  • 2 |
Prostor kauča u kompaktnom dnevnom boravku također se izdvaja kao minimalistički radni prostor. Dobro proporcionalan radni stol rasklapa se sa suprotnog zida, dovoljno velik da u njemu lako možete držati laptop, referentni materijal i jaku crnu kafu. Unutar zidnog ormarića, ispod sklopivog radnog stola, skriva se nekoliko količina spremišta za cipele.

  • 3 |
Ormar je integriran u ulaz stana, jer u mezarskoj spavaćoj sobi nema visine stajanja. Ostali ormari za odlaganje koriste svaki centimetar prostora ispod stepenica i iznad vrata kupaonice. Bijelom volumenu kojeg vidite ispod ovih zidnih ormara pristupa se iz kupatila na suprotnoj strani. Staklena vrata za kupaonicu pomažu u sprečavanju malog dnevnog boravka da se ne osjeća klaustrofobičnim i ostavljaju veću količinu prirodne svjetlosti.

  • 4 |
Kad se sklopivi stolić / ormar za cipele zatvori, maleni salon izgleda prostraniji i prozračniji. Uredna lampa za čitanje na podu je na raspolaganju kako bi se osiguralo osvjetljenje zadatka na dnevnom krevetu. Užim glavnim životnim prostorom bori se tako što su vrata otvorena prema ulazu, plus pogled na otvoreno stubište stubište, a peekaboo se otkriva na mezaninskoj platformi.

  • 5 |
Korak do vrata kupaonice uzrokuje promjenu nivoa poda. Platforma je integrirana kao dio okvira kauča s efektom drva i pripadajuće police za knjige, a također skriva prostor za odlaganje ispod poklopca. Druga polica za knjige popela se na jednu stranu vrata kupaonice kao tanka bijela kula.

  • 6 |
Vrata kupaonice se odlažu kako se ne bi zadirio u podni prostor. Dizajnerski tim je tokom projekta promijenio položaje kupaonice i kuhinje: „kupaonica je bila relativno velika u odnosu na male kvadratne površine cijelog prostora, a kuhinji je nedostajala praktičnost - čak je bila premala za postavljanje frižidera.“

  • 7 |
Dizajnerski tim je također kombinovao ulaz i kuhinju kako bi stvorio jedan kontinuirani prostor.

  • 8 |
S novim položajem u kuhinji, sada je prostor za frižider, veš mašinu i električni štednjak raspoređen duž dva zida.

  • 9 |
Relativno izdašna količina kuhinjske radne površine postignuta je u malenoj kuhinjskoj kuhinji koja također sadrži velike police za odlaganje postavljene iznad i ispod visine radne površine.

  • 11 |
Drvene stepenice se penju do kreveta na nivou mezarina.

  • 12 |
Moderna minimalistička balustrada sprječava da se stepenice osjećaju odsječene od ostatka sobe.

  • 13 |
Strmi usponi brzo se penju na vertikalni prostor.

  • 14 |
Stolna i ladica nalaze se ispod betonske grede koja prolazi širinom stana. Mala sobna biljka i stolni sat ugodno ukrašavaju površinu.

  • 15 |
Dušek veličine kraljice se uklapa u rub širine bijele spavaće sobe. Sa nedostatkom prostora za noćni krevet, moderni zidni zid pruža svjetlost za čitanje. „Prevalencija mikro stanova nije naš odgovor na pitanje visokih cijena stanova u Taipei Cityju, već je rezultat dugoročnog razvoja životnog pitanja i zadatka koji nam ga donose klijenti“, komentirao je vodeći arhitekt Szumin Wang, čiji je studio je dizajnirao druge mikro prostore u gradu. „Nadamo se da bi pokušaj dizajniranja mogao pružiti neke šeme i mogućnost za ovaj životni tip.“

  • 16 |
Nakon što je tim zamijenio staru kupaonicu s kuhinjom, njegovo uređenje bilo je nešto manjeg obima. Međutim, nova siva i bijela kupaonica sada koristi prirodnu sunčevu svjetlost i bolju ventilaciju. Visoka klizna zrcalna vrata preko ormarića čine da kupaonica izgleda još svjetlije i daje iluziju više prostora.

  • 17 |
Iza zrcalnih vrata postavljeno je usko udubljenje s prikladnim policama za ručnike i toaletne potrepštine. Vrata takođe pružaju dodatnu privatnost kada se postave ispred rebrastih staklenih vrata kupaonice.

  • 18 |
Bijeli umivaonik je zid obješen ispod jednostavnog ormara sa ispraznim ogledalom. Kromatske cijevi i slavine daju blijedu shemu kupaonice malo sjaja.

  • 19 |
Pločice sa efektom bijele opeke prekrivaju svaki zid i ukrašavaju kadu koja se podudara.


Preporučeno čitanje: Projektiranje životnog prostora ispod 18 četvornih metara: prihvaćen izazov


Pogledajte video: Stan za izdavanje, 35m2 - Savski venac - (Novembar 2021).