Dizajn

Kuća na jezeru sa palubom na bazenu i porodičnom zonom otvorenog plana

Kuća na jezeru sa palubom na bazenu i porodičnom zonom otvorenog plana

Riječ je o kući na Južnom jezeru, projektu veličine 1200 četvornih metara smještenom u Brasiliji u Brazilu, a dovršio je arhitekta Estúdio Cláudio Resmini. Rezidencija od 950 kvadratnih metara prvotno je sagrađena 1980-ih, ali 2017. kuća je dobila nove vlasnike i novi najam života tokom masovne obnove. Razina degradacije zbog nedostatka održavanja zahtijeva intenzivnu intervenciju. Arhitekti su htjeli sačuvati izvorni koncept, oblik i snagu trokutastog dizajna zgrade, ali prilagoditi je današnjem datumu. Uključen je i otvoreni plan društvenog dnevnog boravka koji je pripadao kuhinji, trpezariji, dnevnom boravku i dodatnoj igraonici / biblioteci igračaka.

  • 1 |
Sada, moderni vanjski izgled kuće s tri kata izgleda aktuelno. Uspješno je održavan najgornji trokutasti pod, koji je suspendiran strukturalnom neovisnošću od ostatka kuće.

  • 2 |
Na otvorenom prizemlju, na nivou jezera, praonica i apartman za zaposlene odvojeni su od intimnog porodičnog područja. Gore na ulici postoji zona za društveniju zabavu. Na privatnom trećem katu nalaze se apartmani s pet spavaćih soba.

  • 3 |
Cilj obnove porodičnog prostora bio je jačanje veze s jezerom. To je postignuto izravnavanjem poda koji se pruža do novog bazena. Bogat drveni okvir okružuje bazen i vrtnu okućnicu u kojoj betonske ploče prekidaju kvadratni trave i cvjetne sadnice različitih visina.

  • 4 |
Trajne biljke razbijaju bijeli betonski vanjski prostor između dva donja nivoa kuće. Novi svježe bijeli premaz ističe prizmatičnost ogromnog trokutastog volumena, pojačavajući linearnost crnih prozora.

  • 5 |
Veliki slojevi stakla odražavaju oblake koji prolaze.

  • 6 |
Kako bi se izravnala ravna linearnost prozora na zadnjem katu, dodana je metalna obrub koja također pruža malo hlada od jutarnjeg sunca u svjetlijim mjesecima. Kada je vrijeme za uživanje u suncu, vlasnik kuće može podići modernu vanjsku stolicu na popločanom dijelu bazena ispod.

  • 7 |
Novim dizajnom postignuta je apsolutna fluidnost između unutarnjih i vanjskih životnih prostora na strani jezera.

  • 8 |
Na bazenu se nalazi barski prostor priključen na vanjsku kuhinju. Gurmanski prostor sadrži roštilj i hladnjake.

  • 9 |
Vanjski se salon uklapa pored bazena.

  • 10 |
Plave ležaljke i mali bočni stolovi nadopunjuju blistavu plavu vodu bazena i jezera iza.

  • 11 |
Glatke kamene ploče podne podne trpezariju na otvorenom.

  • 12 |
Veliki stubovi podržavaju zakrivljeni viseći strop.

  • 13 |
Sergio Parada, jedan od zaduženih arhitekata, komentira: „Pravokutna geometrija omogućila je da čini većinu prostora na istoku s pogledom na jezero. Projektom je predviđeno da pogled na jezero neće ometati izgradnju javnih učesnika u prometu. Mikro unutrašnja klima, stvorena kroz grandioznu prazninu sa vrtom, omogućila je integraciju svih okruženja prebivališta. Obojene metalne konstrukcije i slobodni obrađeni beton definirali su dizajn i estetiku zgrade “.

  • 14 |
Plava akcentna boja nastavlja se na prvom katu u prostoru za druženje. Vučni stakleni zid integrira dnevnu sobu na prvom katu sa terasom.

  • 15 |
Na terasi su balustrade i zaštitne šine zamijenjene prozirnim staklenim pločama za minimalistički dizajn koji ne narušava ekspanzivan pogled na jezero.

  • 17 |
Unutarnja kuhinja sjedi iza drvenog okvira koji služi i kao bar za doručak.

  • 18 |
Donji stol za blagovanje pruža se od otoka središnje kuhinje. Bijela privjeska za blagovaonicu osvjetljavaju njenu drvenu površinu.

  • 19 |
Aparat za kuhanje od nehrđajućeg čelika visi visoko nad mramornim otokom, usklađen stubom od nehrđajućeg čelika.

  • 20 |
Hladni kuhinjski otok od bijelog mramora suprotstavlja se toplim drvenim jedinicama iza.

  • 22 |
Bijele karakteristične ploče prekrivaju zid zida iza stola.

  • 23 |
Tapacirani zidni oblik oblikuje shemu glavne spavaće sobe. LED svjetla na obodu zasjaju se preko njegovih podstavljenih ploča različitih neutralnih nijansi. Krevet na platformi je tapeciran u odgovarajućoj tkanini.

  • 24 |
Privjesci osvijetljeni sredinom vijeka osvjetljavaju plutajuću krevetnu jedinicu, koja se istiskuje između zaobljenih zidnih ploča.

  • 25 |
Crni countertop udara preko drvene ispraznosti kupatila u glavnom apartmanu.

  • 26 |
U kupaonici u prizemlju čini se da jedinstvena ispraznost isijava iz svoje jantarne zapremine.

  • 27 |
Arhitektonske peraje stvaraju atrij koji vodi ka društvenom prostoru.

  • 28 |
Veliki zakrivljeni zid skriva garderobu u crnoj i jantarnoj boji.

  • 29 |
Dječja zona otkrivena je kružnim izrezom u zidu.

  • 30 |
Dečje zidne nalepnice ukrašavaju potporni stupac unutar biblioteke igračaka.

  • 31 |
Podne pločice sa slagalicama pružaju razigrano i živopisno oblaganje.

  • 32 |
Betonske, nehrđajuće čelik, drvo i mat crne jedinice daju vanjskoj kuhinji fragmentiran i oštar izgled.

  • 33 |
Sjajni crni backsplash odgovara radnoj površini.

  • 34 |
Mramornim stepenicama se penje na ulaz u dom.

  • 35 |
Noću, moderni vanjski izgled kuće, njegova paluba na bazenu i trijemovi zasviraju pod rasporedom vanjskih svjetala.

  • 36 |
Zrela silueta palmi u sumraku.

  • 37 |
Trokutasta arhitektura oštro seže u nebo.

  • 38 |
Tlocrtni raspored i izgled dvorišta bazena.

  • 39 |
Tlocrt dnevne sobe i terasa.

  • 40 |
Tlocrt prizemlja sa otvorenim porodičnim životnim prostorom. Ovaj plan takođe ilustruje zonu parkiranja na imanju.


Preporučeno čitanje: Moderna jezerska kuća Johna Roberta Nilssona


Pogledajte video: Letnje uživanje na otvorenom bazenu Banje Vrućice (Septembar 2021).