Dizajn

Minimalistička ljekara s dvorištem i Koi ribnikom

Minimalistička ljekara s dvorištem i Koi ribnikom

Osmišljeno da bude dom para ljekara i njihove novorođene bebe, ovo je mjesto stvoreno na način koji bi pod njihovim ozbiljnim radnim ograničenjima najbolje služio vrlo ograničenom porodičnom vremenu koje je dostupno vlasnicima. Arhitekti iz Greenbox Design-a razmatrali su kako stanovnici mogu s najvećom udobnošću i fluidnošću deliti porodične prostore da bi svaki sekund mogli brojati kada su zajedno. Minimalistički interijeri olakšavaju lagan životni stil, a dvorište obitelji daje okus prirode, a da pritom ne moraju napustiti svoj dom. Zauzeti klijenti zaljubili su se u prvi mah dizajna kuće, a Ari kuća brzo se rodila u Ariu u Bangkoku.

  • 1 |
Ne samo da ime „Ari“ odražava lokaciju kuće, već na tajlandskom jeziku „Ari“ znači ljubazan i velikodušan. Prostori unutar ovog doma dizajnirani su tako da malo vremena koje obitelj može provesti zajedno osjećaju darežljivijim - iako je to prikriveno iza varljivo uske moderne kuće.

  • 2 |
Auto-kućica se gnezdi ispod nadvisenog prvog sprata kuće, dovoljno velikog da se svaki od doktorovih automobila parkira pod okriljem.

  • 3 |
Bočni zid kuće čuva uski vrt, gdje je stablo izraslo u arhitekturu.

  • 4 |
Zrelo drvo je dobilo vlastiti prozor sa strane zgrade.

  • 5 |
Smaragdno zelene grane drveća eksplodiraju kroz čisti bijeli beton.

  • 6 |
Ulaskom u dvorište nalazimo obilno zeleni prostor krašen ribnjakom Koi. Ogroman stropni ventilator hladi područje kako bi ga održali ugodnim na Bangkok vrućini.

  • 7 |
Tik iza ribnjaka, veliki prozori otkrivaju pogled na porodičnu trpezariju. Prostor stakla omogućava trenutni pristup dragocjenim trenucima porodičnog života odmah iz luke automobila.

  • 8 |
Krovne svjetiljke preplavljuju dvorište svjetlinom.

  • 9 |
Plutajuće stubište započinje u dvorištu, uzdižući se sa suprotne strane do penjačkih stabala.

  • 10 |
Unutar porodične kuhinje sa trpezarijom stolice za blagovanje gledaju u dvorište. Blagovaonska klupa za objedovanje s druge strane stola pruža priliku da se okrenemo i pogledamo prema Koi-u za plivanje.

  • 11 |
Stakleni zidovi okružuju gornji kat kako bi apsorbirali sve poglede koje prekrasno dvorište nudi i svu prirodnu svjetlost koju svjetla traže da daju.

  • 12 |
Salo skromne veličine gleda preko krošnjama vrta u dvorištu. Čista bijela moderna sofa izgrađuje miran i spokojan izgled, koji je zagrijan drvenim podovima i pratećim namještajem.

  • 13 |
Prozori na prednjoj strani kuće pružaju alternativni prikaz, a treći prozor iza TV podešavanja prihvaća dodatnu svjetlost koja prožima vanjske zidove zgrade.

  • 14 |
Na stropu dnevne sobe nalazi se izrez koji podržava zabavan prostor za viseće mreže, koji povezuje ovaj kat i njegove stanovnike s onima iznad njega.

  • 15 |
Kućni radni prostor nalazi se na stražnjem dijelu dnevnog boravka, zajedno s velikom bankom spremišnih jedinica za skrivanje datoteka, referentnih knjiga i potrepština.

  • 16 |
Nekoliko ploča za privjesak natrag u kućni radni prostor, što stvara priliku za odlaganje regali. Mala biljka ispušta osjetljive gipke zelenila s visokih čvorova za pohranu iznad stola, kao mali nastavak bujnih zelenih pogleda prozora.

  • 17 |
U krošnjama krovova postoji i minimalistička spavaća soba, gdje se umorni ljekari (i potpuno novi roditelji) mogu malo odmoriti.

  • 18 |
U podnožju kreveta nalazi se kućica po mjeri izgrađena oko televizora s ravnim ekranom, koji omogućava da TV zid izgleda ispraznim i nekrčenim.

  • 19 |
Teške sive zavjese čekaju da budu zatvorene nad onim velikim svijetlim prozorima kada je trenutni mrak potreban za dnevni nadoknadu u snu - ili omiljenim TV emisijama.

  • 20 |
Izuzetno velikodušna šetnja garderobom izrađena je u drvenim jedinicama napravljenim po mjeri. Stakleni ormarići s pročeljem drže prašinu dragocjenih dizajnerskih predmeta, a sadržaje na ekranu možete brzo odabrati.

  • 21 |
Jednostavna staklena vaza ukrašava staklenu policu.

  • 22 |
Minimalistička kupaonica slijedi sivo-bijelu šemu boja, a neki drveni ton pojačava vizualnu temperaturu.

  • 23 |
Mala drvena stolica služi zakrivljenu slobodnostojeću kadu sa svježim ručnicima.

  • 24 |
Na zidu drvena šipka za ručnike sadrži planter za kutije koji je ugrađen u njegov dizajn.

  • 25 |
Više biljaka puze preko i oko područja ispraznosti s druge strane kupaonice; meka ambijentalna rasvjeta osvjetljava njihove lijepe listove.

  • 26 |
Terazzo ispraznost podržava okrugli sudoper, ispred kružnog ogledala u kupaonici, drvena zidna jedinica u obliku kocke služi kao ugodan tampon između prostora za pranje i susjednog toaleta.

  • 27 |
Sunčano slijetanje traje između dva kraja kuće.

  • 28 |
LED svjetla se penju uz drvene gazišta modernog dizajna stubišta.

  • 29 |
Kada dođemo do poda iznad dnevnog boravka, gledamo instalaciju visećeg poda s desne strane.

  • 30 |
Jastuci su bačeni na konopce kako bi ovaj prostor bio posve ugodan za spavanje ili čak dremkanje.

  • 31 |
Bijelo metalno stepenište prelazi iznad viseće instalacije, što vodi do nivoa mezzanina.

  • 32 |
Ormari za knjige nastanjuju se uz bok stubišta, pri čemu su viši stupovi lako dostupni s viših stepenica.

  • 33 |
Mezzanin je dizajniran posebno za zaljubljenika u muziku, svirajući u njemu osim u bubnju. Čini se da doktori vole malo rock 'n' rolla, ali šh, ne budi dijete!


Preporučeno čitanje: Inspiracija modernog tajlandskog doma: prekrasne slike snimio fotograf Soopakorn Srisakul


Pogledajte video: Lukomir, selo na najvišoj nadmorskoj visini u BiH, ostalo bez stanovnika (Septembar 2021).