Dizajn

Dizajn kuće otvorenog plana s povezanim porodičnim životnim prostorom na svim podovima

Dizajn kuće otvorenog plana s povezanim porodičnim životnim prostorom na svim podovima

Raznolik teren Ha Long, Vijetnam, potiče turizam na svoje planine i brda, doline i obalu, što jača ekonomiju. Međutim, postoji i bum u urbanizaciji. Unosna izgradnja i ukupna gustina gradnje u gradu drastično sužava životnu okolinu ljudi. Ovaj posebni projekt uređenja kuće, koji su uradili arhitekti u Toob studiju, nalazi se otprilike 1km od morske obale i tako je osmišljen da ima otvoren prostor koji iskorištava svjež morski zrak. Za razliku od gustog razvoja grada, ti otvoreni i ventilirani prostori djeluju na tome da i članovi porodice budu udobno povezani. Dom promovira slobodan protok i zajednički način života koji je lijepo karakterističan za ljude u ovom gradu.

  • 1 |
Ponosna moderna vanjska strana stoji tri kata visoko, u svježem bijelom cementu koji odražava jarko vijetnamsko sunce.

  • 2 |
Crni uokvireni prozori duboko su postavljeni u guste cementne zidove, čime unutrašnjim prostorima daju elemenat hlada od gorljive svjetline i topline.

  • 3 |
Ventilacijski blokovi dozvoljavaju morskom zraku da uđe u strukturu kuće.

  • 4 |
Noću, postavljanje ventilacijskih blokova stvara kvadrat svijetlog svjetlucavog uzorka u tami.

  • 5 |
Balkon se proteže iz dnevnog boravka na prvom katu, gdje se mogu otvoriti velika vrata kako bi se stvorio ugodan protok zraka i povezanost s vanjskim svijetom.

  • 6 |
Lice zgrade pretežno je staklo, mada spavaće sobe na gornjem katu imaju privatnost iza roleta.

  • 7 |
Bijele zavjese privlače se u svijet i vruće sunce na donja dva dnevna kata. Napolju u dvorištu s niskim održavanjem, sadnica ili dva dodaju malo zelenila.

  • 8 |
Unutrašnjost biljaka naseljena podsjeća na ovaj dom. Veliko unutarnje dvorište stvara fanfare dobrodošlice, prožete prirodnim ljepotama. Sobne biljke i unutarnje drvo šire smaragdno lišće uz čiste bijele zidove cementa. Šljunak rasuti teksturirani sivi kreveti oko biljnog svijeta i bazena za razmišljanje. Drveni most povezuje dnevni boravak sa kuhinjskom trpezom, koji se povezuje u dvorište obloženo bambusom.

  • 9 |
Na drugom kraju životnog prostora nalazi se opušteni salon s velikim televizorom.

  • 10 |
Drvene jedinice i stakleni zaslon čine dugu kuhinju. Na drugoj strani ostrva kuhinje, moderan stol za blagovanje pruža prostor za šest večera. Stolica skandinavskog stila koju vidite ovdje je stolica Wegner Wishbone.

  • 12 |
Hladnjak zamrzivač američkog stila od nehrđajućeg čelika dodaje sjajni pitstop na kraju kuhinje, označavajući prijelaz u unutrašnje dvorište, a potom u dnevni boravak.

  • 13 |
Bijeli pult omota kuhinjski otok, stapajući ga s okolnim bijelim zidovima i blijedim podovima.

  • 14 |
Prozori sa zrcalnim slikama sa svake strane zgrade daju osećaj kao da zidovi uopšte nema, već su samo nogostupi pod nogama.

  • 15 |
Krovno svjetlo dodatno pojačava osjećaj otvorenog prostora i opere središnje stubište i dvorište kuće sunčevim zrakama.

  • 16 |
Sjenke lišća slikaju uzorke preko običnih zidova, koji na izlasku i zalasku sunca sjaju narančasto.

  • 18 |
Na gornjem katu, visokokvalitetni prozor s prikazom grada pruža pogled na grad. Multi-tonalni podovi sjajno sjaju na toplom svjetlu.

  • 19 |
Još jedno svjetlosno svjetlo spušta se s druge strane krova, sipajući se plavim nebom kako bi ugasilo dušu.

  • 20 |
Tanke bijele ograde lagano poravnavaju stranice stubišta i slijetanja jezgre.

  • 21 |
Važnosti porodičnog života potrebno je posvetiti dužnu pažnju u današnjem brzom ekonomskom razvoju svijeta. S tom misli na umu, svugdje u ovoj kući (osim privatnih prostora) zamišljeno je da se besprijekorno povežu. Otvoren je tok pravo od samog prednjeg dvorišta sve do stražnjeg dvorišta, a gornji kat kuće vertikalno je povezan još dva nivoa.

  • 22 |
Moderni dizajn stubišta olakšava tu otvorenost porodičnog života, izvlačenje uspona kako bi se smanjile granice.

  • 23 |
Otvoreno stubište također omogućuje prirodnu sunčevu svjetlost sa svjetlosnih prozora da hrane unutarnju baštu ispod nje.

  • 24 |
Prostorije od staklenih zidova znače da se na dvorišnom drvetu može uživati ​​iz različitih područja kuće, na svim nivoima.

  • 25 |
Unutrašnji prozori otvaraju se za unakrsnu ventilaciju.

  • 26 |
Čak i uz članove obitelji smještene u svojim vlastitim aktivnostima u različitim sobama, postoji osjećaj zajedništva omogućen velikim prostranstvima bistrih unutrašnjih stakla.

  • 27 |
Drugi dnevni boravak na prvom katu omogućava djeci vlastiti prostor u kojem se mogu družiti dalje od roditelja. Ovdje mogu gledati vlastite emisije na TV-u i vlastitim glasnoćom putem pametnih zvučnika. Alternativno, ovdje je radni prostor smješten za tišinu daleko od glavnog dnevnog boravka u prizemlju.

  • 29 |
Stakleni nogostup prelazi gornji salon i slijetanje.

  • 30 |
Obilje čaše čini da se kuća osjeća bez težine i bez osjećaja.

  • 31 |
Djetetovi kuće zaviruju u ventilacijske blokove.

  • 32 |
Obični bijeli unutrašnji zidovi održavaju porodični dom svježim i hladnim. Nedostatak zidnih ogrtača i ukrasa daje domu mirnu minimalističku vibraciju.

  • 33 |
Plan prizemlja.

  • 34 |
Plan prvog kata.

  • 35 |
Plan drugog kata.

  • 36 |
Model.

  • 37 |
Podjela prostora.

  • 38 |
Privatni i javni prostori.

  • 39 |
Ha duga urbanizacija.


Evo video turneja od kuće.

Preporučeno čitanje: Vijetnamski dom sa opuštajućim prirodnim prostorima i zatvorenim ribnjakom


Pogledajte video: Uređenje modernog dnevnog boravka InDizajn u0026 Mirjana Mikulec (Septembar 2021).